Javaslatok a károk megelőzésére

Szabó Krisztián | Riportok

Riporter: A múlt héten csütörtökön térségünkön végigvonuló vihar kapcsán beszélgetünk, ami nem múlt el nyomtalanul. Rengeteg kárt okozott a természetben és az épületekben egyaránt. Talán az a legfontosabb, hogy megelőzzük ezeket a károkat, és akkor nincs miről beszélnünk. Egy ilyen vihar esetében milyen kármegelőző óvintézkedéseket tehetünk?

Krisztián: A régi cégünknek a jelmondata, és a cégnevünkben is a prevenció szerepel. Most májusban arculatot váltottunk. Az új nevünk az Insura. Visszatérve a kérdésre, a megelőzésen nagy hangsúly van. Egy erős széllel, záporral érkező  zivatar esetében mindenképpen lehetőség szerint zárjuk be az ablakokat és engedjük le a redőnyöket. Ez egy fontos dolog. Érdemes a függönyöket is elhúzni adott esetben, mert az ablakok törésekor az üvegszilánkoktól védenek bennünket.

Kiadós zivatar előtt célszerű kihúzni a konnektorból a TV, számítógép és az elektromos eszközök csatlakozóját, így a közvetett villámcsapás okozta károkat el tudjuk kerülni. Szoktuk javasolni, hogy az elektromos készülékek esetében villámvédelemmel ellátott elosztókkal is lehet csökkenteni a károk mértékét.  Ma már ezek több helyen viszonylag kedvező áron hozzáférhetőek.

Riporter:  Villámcsapás esetén is fizet a biztosító?

Krisztián: Igen, ez alap kockázat.
Bizonyos társaságoknál vannak olyan előírások, hogy rendelkezni kell valamilyen villámvédelmi eszközzel. Az egyik biztosítótársaság talán egy fél évvel ezelőtt fellazította ezt a kitételt , már nem írja elő ezt a villámvédelmi eszközt. Viszont a villámcsapások esetében a biztosító társaság ma már meg tudja vizsgálni egy-két méteres pontossággal, hogy valóban volt-e villámtevékenység. Elég sok visszaélés volt, ezért ezt megnézik. A villámcsapott eszközről pedig szakvélemény szükséges a javító cégtől ahhoz, hogy ez a kár térüljön. Ami még lényeges, a felhőszakadáshoz, viharhoz kapcsolódik. A kertes házaknál az ereszeket, csatornákat mindig tisztán kell tartani, hiszen nagyon sokszor előfordult most nyáron is, hogy hirtelen lezúduló eső esett. Az eldugult ereszek, csatornák nem tudják elvezetni megfelelően az esővizet. A karbantartással komoly károkat tudunk megelőzni. Az udvarból, kertből célszerű bevinni a szabadban lévő vagyontárgyakat, vagy rögzíteni azokat, mert ezeket összetörheti , megrongálhatja a szél. Célszerű ezeket  biztonságos helyre tenni.

De mondhatnám azt is, hogy az autókkal a vihar idején mindenképp fedett helyen parkoljunk. Ha erre nincs lehetőség, akkor semmiképpen ne fa alatt, hanem a fáktól, épületektől lehetőség szerint minél messzebb. Aztán amit még  tudnék javasolni vagy mondani, ma már sok biztosító társaságnak  is vannak olyan szolgáltatásai, okostelefonra letölthető alkalmazásaik, amivel elég jól nyomon követhető az időjárás, radarképekkel. Azzal is megelőzhető nagyobb kár,ha figyeljük az időjárás előrejelzéseit, hiszen ha tudjuk, hogy közeledik valamilyen nagyobb vihar, akkor gyorsan tudunk erre reagálni.

Nagyon sokszor előfordul, hogy az épület pincéjébe, esőzéskor  befolyik a csapadék. Volt ilyen esetünk is. Ezt megelőzendő, érdemes a közelben tartani olyan homokzsákokat, amelyekkel felhőszakadás esetén elzárható a víz útja.

Talán ezeket a megelőzési tanácsokat tudnám a vihar illetve a villám kapcsán mondani vagy javasolni.

Riporter:  Krisztián, köszönöm, hogy itt voltál velünk, és én biztos vagyok benne, hogy a sok hasznos tanács, amit ma kaptunk tőled, segítségére lesz majd a sárváriaknak.